Hem / Ja till varningsbilder men fortsatt snuskampanj
Regeringen är nu beredd att acceptera stora bildvarningar på båda sidor av cigarettpaketen enligt EU-kommissionens förslag till nytt Tobaksproduktdirektiv, men fortsätter att argumentera för att det svenska snuset ska släppas fritt för export till EU-länderna.
Det framgår av den faktapromemoria med en redovisning för regeringens preliminära syn på direktivförslaget som Socialdepartementet nyligen överlämnade till riksdagen.
Det var den 19 december som kommissionen lade fram det förslag som många befarat kunde försenas på grund av det tumult som uppstod när hälsokommissionären John Dalli avgick efter mutanklagelser knutna till frågan om det svenska snuset.
Direktivförslaget syftar främst till att minska tobaksdebuterna för barn och ungdomar och omfattar fem områden:
Regeringen gör bedömningen att flera av förslagen förbättrar möjligheterna att minska tobaksskadorna i Europa och välkomnar särskilt att förslaget är inriktat på att minska tobaksbruket bland unga människor, och att konsumenterna får bättre information om tobaksbrukets hälsorisker.
Därför ser regeringen positivt på förslaget om obligatoriska hälsovarningar i form av bilder som tillsammans med varningstexter ska täcka 75 procent av ytorna på cigarettpaketens fram- och baksidor. Det samma gäller för paket med rulltobak.
Förslaget skulle dock kunna förtydligas i de delar som gäller ingredienser och tillsatser, anser regeringen.
När det gäller snuset beklagar regeringen att det svenska snuset särregleras med fortsatt förbud mot export och försäljning på den gemensamma europeiska marknaden. Den hade föredragit ”en enhetlig reglering av alla tobaksprodukter så de hade kunnat bedömas utifrån samma kriterier”.
Kommissionen säger i direktivförslaget att det inte finns några skäl för att slopa exportförbudet för snuset. Förbudet har, med Sverige undantaget, funnits sedan 1992 då redan tre medlemsländer förbjudit det. Ett av skälen till det var att snus börjat marknadsföras på ett sätt som gjorde det attraktivt för unga människor.
Kommissionens forskningskommitté, som bevakar nya hälsorisker, har bekräftat att snuset har hälsofarliga effekter samtidigt som tobaksindustrin bedömt att det har en stor marknadspotential om det skulle släppas fritt.
Regeringens faktapromemoria har inte gått ut på allmän remiss, men det går ändå, senast 28 februari, att lämna åsikter om de nu redovisade ståndpunkterna före regeringens slutgiltiga analys inför den kommande behandlingen av direktivet i EU-parlamentet och i ministerrådet.
Faktapromemorian
2022-08-09
EU-kommissionen har föreslagit ett förbud mot smaktillsatser i upphettade tobaksvaror.
2022-08-04
A Non Smoking Generation har bett riksdagspartierna att svara på frågor om olika åtgärder för tobaksprevention. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är...
2022-06-21
Riksdagen står bakom regeringen när det gäller skärpta regler mot nikotinprodukter. Men regeringen fick inte igenom förslaget om förbud mot...
2022-06-10
World Vapers Alliance, en global organisation för e-cigarettanvändare, demonstrerade 25 maj utanför riksdagen mot det väntade beslutet att förbjuda smaksatta...
2022-05-23
När nya nikotinprodukter, som e-cigaretter och vitt snus, smaksätts blir de mer lockande, särskilt för unga människor. Det skriver regeringen...
2022-05-04
Regeringens proposition om Hårdare regler för nya nikotinprodukter ska behandlas i riksdagens socialutskott nästa vecka. Riksdagspartiernas inställning till propositionen varierar....
2022-03-17
Att få ned tobaksbruket är viktigt för att färre ska drabbas av cancer och för att lyckas behövs en striktare...
2022-02-18
Reklam för tobak kommer snart att vara ett minne blott i Schweiz, efter att väljarna i en folkomröstning nyligen till...
2022-01-18
En undersökning från Kantar Sifo visar tydligt att svenskarna är emot tobaksbolagens metoder, bland annat lanseringen av det vita snuset.