– Ett av mina viktigaste mål som hälsominister är att förebygga att våra barn och ungdomar börjar röka, säger hälsominister James Reilly till tidningen Irish Times.

– Omkring 5 200 människor dör varje år i vårt land av sjukdomar orsakade av rökning. Alla dessa dödsfall kan förhindras. Med tanke på vad vi vet om rökningens farlighet är det inte acceptabelt att tillåta tobaksindustrin att använda smarta marknadsföringstricks för att locka våra barn in i detta dödliga beroende.

Lagförslaget ska nu behandlas av senaten (”the Seanad”). Om förslaget går igenom kommer alla logotyper, färger och andra grafiska utsmyckningar att tas bort från tobaksförpackningarna. Varumärket och produktnamnet ska tryckas med ett enhetligt typsnitt.

Hittills är det bara ett land i världen – Australien – som infört standardiserade tobaksförpackningar. Nya Zeeland är på väg att bli tvåa, ett lagförslag är där en bit på väg genom lagstiftningsprocessen. Hälsominister Reilly hoppas att Irland ska komma trea och att många andra länder ska följa efter snart.

Även i Storbritannien finns långt gångna planer på att införa standardiserade tobaksförpackningar, men där ser införandet ut att än en gång ha blivit fördröjt. Över 600 yrkesutövare inom hälso- och sjukvården uppmanar i ett öppet brev i tidskriften British Medical Journal ministrarna i Storbritannien att lägga fram ett utkast till en lag om standardiserade förpackningar så snart som möjligt.

EU:s nya tobaksproduktdirektiv säger att medlemsländerna ska införa hälsovarningar i text och bild som täcker 65 procent av paketens fram- och baksidor. Direktivet säger också att länder som så önskar får gå längre och införa helt standardiserade förpackningar, så som Irland och Storbritannien verkar vara på god väg att göra.

Tobaksindustrin har hittills försökt bekämpa lagar om standardiserade förpackningar överallt där de blivit aktuella och väntas ta sådana initiativ även när det gäller Irland.

Läs vidare