Bara några dagar tidigare röstade, som Tobaksfakta rapporterade, en överväldigande majoritet i underhuset för lagen.

Hälsominister Earl Howe sa inför överhusets beslut att den nya lagen innebär ett viktigt steg i riktning mot en första rökfri generation. Han sa också att regeringen noggrant granskat argumenten för och mot neutrala paket och funnit att en introduktion av dem kommer att medföra stora folkhälsovinster.

– Det är uppenbart att andelen rökare i Australien minskat och färre unga börjat röka där sedan de neutrala paketen infördes i december 2012.

Howe konstaterade att tobaksindustrin hotaratt med lagliga åtgärder hindra införandet av neutrala paket, men han försäkrade att regeringen tveklöst kommer att bestrida alla sådana försök från industrins sida att via domstolar försena eller stoppa lagen.

– Vi anser att lagen om neutrala paket är proportionell och ett berättigat svar på de utmaningar mot folkhälsan som tobaksbolagens marknadsföring innebär.

Howe nämnde också tobaksbolagens kampanj om att ökad smuggling och illegal tobak skulle bli en ofrånkomlig följd av neutrala paket.

– Den engelska tullen har slagit fast att det inte finns några bevis för att den illegala tobakshandeln skulle öka, sa Howe.

Källa: Mail online

England säger ja tillneutralacigaretter

Läs vidare