Hem / Forskare: Nikotin kan bidra till cancer
Vi är vana att tänka på nikotin som den beroendeskapande komponenten i tobaksprodukter, och andra hälsoeffekter av nikotin uppmärksammas sällan. Nu varnar forskare för att nikotin även kan förvärra och eventuellt orsaka cancersjukdomar. Forskning visar också att nikotin minskar effekterna av vissa cancerbehandlingar.
Rökning och annat tobaksbruk är den största undvikbara riskfaktorn för cancersjukdomar. Både tobaksrök och rökfri tobak (exempelvis tuggtobak och snus) innehåller en rad cancerframkallande ämnen som polycykliska kolväten och tobaksspecifika nitrosaminer. Men, framhåller forskare i en översiktsartikel i Frontiers in Oncology, även det beroendeskapande nikotinet i tobaksprodukterna kan bidra till tobaksanvändares högre cancerrisk.
Forskarna bakom den nya studien är Tore Sanner och Tom K. Grimsrud vid institutet för cancerforskning, Oslo universitetssjukhus, respektive cancerregistret i Norge. De framhåller att det är viktigt att studera och diskutera nikotinets cancereffekter inte minst eftersom allt fler nikotinprodukter dyker upp på marknaden vid sidan av cigaretterna. När man utvärderar de långsiktiga effekterna av att använda till exempel e-cigaretter och nikotinersättningsmedel, är cancereffekterna en viktig aspekt, skriver forskarna.
De har sammanställt resultaten av närmare hundra tidigare forskningsstudier. Det handlar dels om studier av nikotin och dess biologiska effekter – såväl grundforskning i cellkulturer och djurstudier – och dels om studier av sambanden hos människor mellan tobaksanvändning och cancer.
Artikelförfattarnas slutsats är att forskningen visar att nikotin kan påverka flera viktiga steg i utvecklingen av cancer. Ämnet kan omvandlas till cancerframkallande ämnen i kroppen. Nikotin stimulerar också olika processer som bidrar till tumörtillväxt. Nikotin kan även förvärra sjukdomen hos den som redan är drabbad och försämra effekterna av strålbehandling och cytostatika.
Mer forskning om nikotins cancerframkallande effekter behövs, anser forskarna, men redan nu bör cancerpatienter avrådas från att använda någon form av nikotin, utom tillfälligt för att sluta med tobak.
Läs hela översiktsartikeln här.
2022-06-02
Betalda demonstranter, skrämseltaktik och gratis luncher. Det är några av den amerikanska tobakslobbyns aktiviteter för att få behålla mentolcigaretterna på...
2022-05-20
Luncancerföreningen har publicerat information om lungcancer på flera språk.
2022-05-09
Nästan 3000 personer dör varje år av lungsjukdomen KOL i Sverige. Det är ungefär lika många som för tio år...
USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA planerar att förbjuda mentolcigaretter och smaksatta cigarrer. Det meddelade myndigheten i slutet av april.
2022-05-02
EU:s regler kan stoppa det danska regeringsförslaget att permanent förbjuda alla födda efter 2010 från att köpa cigaretter.
2022-04-23
Ett PR-trick – det är vad Philip Morris Internationals ”Unsmoke the world”-kampanj i själva verket är, enligt nätverket STOP.
2022-04-22
Tobacconomics har undersökt sambandet mellan ett lands tobaksskatter och cigarettkonsumtionen i landet. Cigarettkonsumtionen var lägre i länder med högre tobaksskatter,...
2022-03-15
24 februari skickade USA:s läkemedelsmyndighet FDA in föreslag för reglering av smaksatta cigarrer och mentolcigaretter till Vita husets budgetavdelning för...
2022-03-08
Philip Morris International sponsrar så kallade rökfria policyer på semesterdestinationer i Grekland och på Kanarieöarna och uppmuntrar turister och lokalbefolkning...