Hem / E-cigaretter väcker oro
Elektroniska cigaretter, e-cigaretter, marknadsförs allt mer intensivt i Sverige liksom i många andra länder där det tobaksförebyggande arbetet ger resultat. E-cigaretter marknadsförs ibland som sluta-röka-hjälp och ibland som något rökare kan dämpa sitt sug med i miljöer där det ska vara rökfritt. I annonserna syns ofta unga människor.
– Den ökade försäljningen av e-cigaretter är oroande eftersom de riskerar att locka ungdomar in i tobaksbruk, säger psykolog Barbro Holm Ivarsson, tobaksavvänjningsexpert och ordförande i Psykologer mot Tobak.
– Dessutom befarar jag att e-cigaretter också kan bidra till återfall i cigarettrökning hos rökare som försöker sluta. Genom att använda e-cigaretter behåller man vanan att röka.
E-cigaretter ser ut som vanliga cigaretter, men är tillverkade i rostfritt stål. I e-cigaretten sätts en patron med en vätska med olika kemikalier och smakämnen, men inte tobak. Det finns patroner både med och utan nikotin. Patroner med nikotin är i dag inte tillåtna i Sverige eftersom Läkemedelsverket klassat dem som läkemedel och inte har godkänt någon sådan produkt. Det är dock inte svårt att få tag i även e-cigaretter med nikotin på Internet i Sverige. E-cigaretten är batteridriven och vätskan omvandlas genom upphettning till ånga som man andas in och blåser ut som rök.
Psykologer mot Tobak och de övriga fyra organisationerna i Yrkesföreningar mot Tobak, YmT – Läkare, Tandvård, Sjuksköterskor respektive Lärare mot Tobak – har enats om en gemensam rekommendation när det gäller e-cigaretter.
– Vi i YmT rekommenderar att e-cigaretter inte ska få användas någonstans där man i lag eller policy bestämt att det ska vara rökfritt, till exempel på restauranger, i hälso-och sjukvården, på arbetsplatser och i skolorna, säger Barbro Holm Ivarsson.
Det finns två skäl till denna rekommendation. Det ena är att e-cigaretternas innehåll och hälsoeffekter än så länge är mycket dåligt kända. Det andra är att användning av e-cigaretter i rökfria miljöer skulle kunna göra det mycket svårt att se till att rökförbudet följs.
– E-cigaretter är så lika vanliga cigaretter att det vore förödande om man kunde ligga i sjukhussängen eller sitta på restaurangen och röka e-cigarett. Hur ska människor i omgivningen kunna veta vilken typ av cigarett det handlar om? Det skulle bli kaos, säger Barbro Holm Ivarsson.
Hon framhåller att e-cigaretter med nuvarande kunskapsläge inte kan rekommenderas som rökavvänjningshjälpmedel
– Vi kan inte kan utesluta att e-cigaretter skulle kunna underlätta rökavvänjning, men det behövs studier för att vi ska få veta hur det är med den saken. Sådana studier saknas i dag.
Barbro Holm Ivarsson påpekar också att det finns skäl att misstänka att tobaksindustrin har ett finger med i spelet med e-cigaretter. Det är inte ovanligt att vätskeampullerna till e-cigaretter har namn som direkt för tanken till cigarettmärken. Det finns även exempel på att e-cigarettpaket utformas så att de är förvillande lika exempelvis Marlboropaket.
– Det ligger i tobaksindustrins intresse att öka den sociala acceptansen för rökning och att få rökare att behålla vanan att hålla i en cigarett. Till båda dessa saker kan e-cigaretter bidra.
Några länder har förbjudit e-cigaretter, medan andra ännu tvekar om hur de ska behandlas. EU-kommissionen föreslår i förslaget till nytt tobaksproduktdirektiv att e-cigaretter ska omfattas av direktivet. Många hoppas nu att en sådan reglering ska skapa mer ordning och reda på den vildvuxna e-cigarettmarknaden, inte minst i vårt land. Detta kommer i så fall att dröja flera år till.
Psykologer mot Tobak har sammanställt den aktuella kunskapen om e-cigaretter.
2023-11-22
Den ökande användningen av e-cigaretter bland skolungdomar är en utmaning. –Det är svårt att upptäcka och används också av annars...
2023-11-13
Trots restriktioner för reklam för e-cigaretter utsätts ungdomar för reklam för produkterna, enligt en ny studie.
2023-11-08
Holländska riksdagsledamöter har uppmanat den avgående regeringen att komma med ny lagstiftning som kommer att införa en skatt på e-cigaretter.
2023-11-05
Smaksättning på upphettade tobaksvaror är på väg att förbjudas. Det är en följd av ett nytt direktiv inom EU.
2023-11-01
WHO:s ramkonvention om tobakskontroll, tobakskonventionen, kommer att ägna nästa partskonferens åt diskussioner om möjlig reglering av rökfria produkter. Det oroar...
2023-10-02
En färsk amerikansk studie visar att e-cigaretter har samma effekt på blodkärlen som vanliga cigaretter. I en ny svensk studie...
2023-09-21
Både Storbritannien och Frankrike överväger att förbjuda engångsvejps. Detta för att förhina att barn blir beroende av nikotin. Det skriver...
2023-09-04
Forskare vid universitet i Skottland efterlyser frivilliga för att delta i en ny studie som lanseras om de potentiella hälsoeffekterna...
2023-08-28
En studie från den amerikanska hälsomyndigheten Center for Disease Control and Prevention visar att den totala försäljningen av e-cigaretter i...