Hem / E-cigaretter väcker oro
Elektroniska cigaretter, e-cigaretter, marknadsförs allt mer intensivt i Sverige liksom i många andra länder där det tobaksförebyggande arbetet ger resultat. E-cigaretter marknadsförs ibland som sluta-röka-hjälp och ibland som något rökare kan dämpa sitt sug med i miljöer där det ska vara rökfritt. I annonserna syns ofta unga människor.
– Den ökade försäljningen av e-cigaretter är oroande eftersom de riskerar att locka ungdomar in i tobaksbruk, säger psykolog Barbro Holm Ivarsson, tobaksavvänjningsexpert och ordförande i Psykologer mot Tobak.
– Dessutom befarar jag att e-cigaretter också kan bidra till återfall i cigarettrökning hos rökare som försöker sluta. Genom att använda e-cigaretter behåller man vanan att röka.
E-cigaretter ser ut som vanliga cigaretter, men är tillverkade i rostfritt stål. I e-cigaretten sätts en patron med en vätska med olika kemikalier och smakämnen, men inte tobak. Det finns patroner både med och utan nikotin. Patroner med nikotin är i dag inte tillåtna i Sverige eftersom Läkemedelsverket klassat dem som läkemedel och inte har godkänt någon sådan produkt. Det är dock inte svårt att få tag i även e-cigaretter med nikotin på Internet i Sverige. E-cigaretten är batteridriven och vätskan omvandlas genom upphettning till ånga som man andas in och blåser ut som rök.
Psykologer mot Tobak och de övriga fyra organisationerna i Yrkesföreningar mot Tobak, YmT – Läkare, Tandvård, Sjuksköterskor respektive Lärare mot Tobak – har enats om en gemensam rekommendation när det gäller e-cigaretter.
– Vi i YmT rekommenderar att e-cigaretter inte ska få användas någonstans där man i lag eller policy bestämt att det ska vara rökfritt, till exempel på restauranger, i hälso-och sjukvården, på arbetsplatser och i skolorna, säger Barbro Holm Ivarsson.
Det finns två skäl till denna rekommendation. Det ena är att e-cigaretternas innehåll och hälsoeffekter än så länge är mycket dåligt kända. Det andra är att användning av e-cigaretter i rökfria miljöer skulle kunna göra det mycket svårt att se till att rökförbudet följs.
– E-cigaretter är så lika vanliga cigaretter att det vore förödande om man kunde ligga i sjukhussängen eller sitta på restaurangen och röka e-cigarett. Hur ska människor i omgivningen kunna veta vilken typ av cigarett det handlar om? Det skulle bli kaos, säger Barbro Holm Ivarsson.
Hon framhåller att e-cigaretter med nuvarande kunskapsläge inte kan rekommenderas som rökavvänjningshjälpmedel
– Vi kan inte kan utesluta att e-cigaretter skulle kunna underlätta rökavvänjning, men det behövs studier för att vi ska få veta hur det är med den saken. Sådana studier saknas i dag.
Barbro Holm Ivarsson påpekar också att det finns skäl att misstänka att tobaksindustrin har ett finger med i spelet med e-cigaretter. Det är inte ovanligt att vätskeampullerna till e-cigaretter har namn som direkt för tanken till cigarettmärken. Det finns även exempel på att e-cigarettpaket utformas så att de är förvillande lika exempelvis Marlboropaket.
– Det ligger i tobaksindustrins intresse att öka den sociala acceptansen för rökning och att få rökare att behålla vanan att hålla i en cigarett. Till båda dessa saker kan e-cigaretter bidra.
Några länder har förbjudit e-cigaretter, medan andra ännu tvekar om hur de ska behandlas. EU-kommissionen föreslår i förslaget till nytt tobaksproduktdirektiv att e-cigaretter ska omfattas av direktivet. Många hoppas nu att en sådan reglering ska skapa mer ordning och reda på den vildvuxna e-cigarettmarknaden, inte minst i vårt land. Detta kommer i så fall att dröja flera år till.
Psykologer mot Tobak har sammanställt den aktuella kunskapen om e-cigaretter.
Kortvarig användning av e-cigaretter är troligtvis mindre skadligt för det kardiovaskulära systemet än vanliga cigaretter. Men långtidseffekterna är okända och...
När världen precis har börjat få upp ögonen för den stora mängd giftigt avfall som vanliga cigarettfimpar orsakar dyker nästa...
Tobaksindustrin lanserar kontinuerligt nya nikotinprodukter, både med och utan tobak. Produktutveckling och marknadsföring sker i högt tempo, och myndigheterna har...
E-cigaretter innehåller lägre nivåer av tobaksspecifika nitrosaminer än konventionella cigaretter vilket har lett till antagandet att bruket av e-cigaretter har...
Juul är en e-cigarett som på några år har tagit 70 procent av e-cigarettmarknaden i USA. Juul finns i flera...
De kommande veckorna fokuserar Tobaksfakta på några av de nya tobaksprodukter som nått eller snart förväntas nå den svenska marknaden....
Efter att flera har dött och hundratals insjuknat i samband med användning av e-cigaretter förbjuder nu New York tillverkning och...
Den oroväckande snabba spridningen av vaping bland unga har lett till att regeringen i Indien har beslutat sig för att...
De åtgärder för att möta det alltmer utbredda e-cigarettbruket bland ungdomar som är på gång från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA...