Hem / Domstol stoppar e-cigaretter med nikotin
Förvaltningsrätten i Uppsala slår i en dom den 17 juli fast att e-cigaretter och e-cigarrer med nikotin inte får säljas med nuvarande lagar. Det samma gäller en del andra produkter som t ex e-juice med nikotin.
Med domen får Läkemedelsverket rätt i sitt beslut i oktober 2013 att förbjuda Malmöföretaget The Trade Team i Vintrie AB att sälja e-cigaretter och övriga e-produkter med nikotin, med motiveringen att de måste betraktas som läkemedel, men inte godkänts som sådana.
Företaget överklagade beslutet i förvaltningsdomstolen som beslutade att tillfälligt upphäva förbudet i väntan på en slutgiltig dom.
Enligt domen får företaget rätt att sälja sina e-produkter om de inte innehåller nikotin.
Studier visar att nikotinet i de aktuella produkterna har en farmakologisk effekt. Av en sammantagen bedömning. står det i domen, följer därför att produkterna är läkemedel enligt läkmedelslagens definitioner.
Eftersom de inte är godända för försäljning får de inte säljas.
Nikotin har en väl etablerad medicinsk användning, framför allt i läkemedel för rökavvänjning, framhåller domstolen. Det finns ett antal godkända läkemedel som innehåller nikotin som t ex plåster, tuggummin, sugtabletter i styrkor från ett milligram och uppåt. Det är läkemedel som lindrar abstinensbesvär vid rökavvänjning.
Domen framhåller att nikotin är ett potent gift, med en dödlig dos på 40-60 milligram för vuxna.
De aktuella produkterna ger en relativt hög nikotindos. E-juicen innehåller t ex 24 milligram per milliliter, vilket ger en dygnsdos på 16-32 milligram. En jämförelse kan göras med en godkänd inhalationsvätska som ger en dygnsdos på 24-48 milligram.
Läkemedelsverket framhåller i ett yttrande att det avgörande är att samtliga produkter i beslutet kan med hänsyn till nikotininnehållet ge förgiftningssymtom vid överdosering eller felanvändning.
Enligt EU-direktiv och beslut i EU-domstolen krävs också en medicinsk avsikt med en produkt för att den ska kunna klassificeras som läkemedel.
Enligt EUs tobaksproduktdirektiv, som trädde i kraft i maj i år, ska medlemsstaterna själva bestämma om e-cigaretter ska klassas som vanliga tobaksprodukter eller som läkemedel. Frågan för svensk del tas upp i den utredning som nyligen tillsattes för att anpassa lagarna till tobaksproduktdirektivets regler.
2023-03-29
E-cigaretter intresserar bara unga om de är lockande paketerade. För äldre spelar paketeringen inte någon roll. Det visar en brittisk...
2023-03-21
Det blir allt vanligare att barn och ungdomar vejpar, alltså använder e-cigaretter med nikotin, och nu har Stockholms stad skickat...
2023-03-03
Enligt ny forskning har e-cigarettanvändare och rökare liknande nivåer av DNA-skador. Skadorna är mer än dubbelt så höga som hos...
2023-02-20
Nederländerna har infört smakförbud på e-cigaretter. Från oktober får handlarna bara sälja e-cigaretter med traditionell tobakssmak.
2023-01-30
Den brittiska livsmedelskedjan Waitrose har slutat sälja e-cigaretter för engångsbruk på grund av deras negativa påverkan på miljön och ungdomars...
2023-01-16
Fem e-cigaretter för engångsbruk slängs varje sekund av unga människor i USA trots att enheterna innehåller återanvändbara litiumjonbatterier. Under ett...
2023-01-11
Tobaksindustrins strategier att locka unga in i ett skadligt nikotinberoende har gett tydliga resultat. Det visar A Non Smoking Generations...
2022-12-15
Bruket av e-cigaretter har mångdubblats bland skolelever, samtidigt fortsätter användningen av vitt snus att stiga, visar CAN:s skolundersökning 2022.
2022-12-10
Som en hjälp att sluta röka kommer gravida kvinnor i Lambeth, en stadsdel i London, att få gratis e-cigaretter. Det...