Hem / Domstol stoppar e-cigaretter med nikotin
Förvaltningsrätten i Uppsala slår i en dom den 17 juli fast att e-cigaretter och e-cigarrer med nikotin inte får säljas med nuvarande lagar. Det samma gäller en del andra produkter som t ex e-juice med nikotin.
Med domen får Läkemedelsverket rätt i sitt beslut i oktober 2013 att förbjuda Malmöföretaget The Trade Team i Vintrie AB att sälja e-cigaretter och övriga e-produkter med nikotin, med motiveringen att de måste betraktas som läkemedel, men inte godkänts som sådana.
Företaget överklagade beslutet i förvaltningsdomstolen som beslutade att tillfälligt upphäva förbudet i väntan på en slutgiltig dom.
Enligt domen får företaget rätt att sälja sina e-produkter om de inte innehåller nikotin.
Studier visar att nikotinet i de aktuella produkterna har en farmakologisk effekt. Av en sammantagen bedömning. står det i domen, följer därför att produkterna är läkemedel enligt läkmedelslagens definitioner.
Eftersom de inte är godända för försäljning får de inte säljas.
Nikotin har en väl etablerad medicinsk användning, framför allt i läkemedel för rökavvänjning, framhåller domstolen. Det finns ett antal godkända läkemedel som innehåller nikotin som t ex plåster, tuggummin, sugtabletter i styrkor från ett milligram och uppåt. Det är läkemedel som lindrar abstinensbesvär vid rökavvänjning.
Domen framhåller att nikotin är ett potent gift, med en dödlig dos på 40-60 milligram för vuxna.
De aktuella produkterna ger en relativt hög nikotindos. E-juicen innehåller t ex 24 milligram per milliliter, vilket ger en dygnsdos på 16-32 milligram. En jämförelse kan göras med en godkänd inhalationsvätska som ger en dygnsdos på 24-48 milligram.
Läkemedelsverket framhåller i ett yttrande att det avgörande är att samtliga produkter i beslutet kan med hänsyn till nikotininnehållet ge förgiftningssymtom vid överdosering eller felanvändning.
Enligt EU-direktiv och beslut i EU-domstolen krävs också en medicinsk avsikt med en produkt för att den ska kunna klassificeras som läkemedel.
Enligt EUs tobaksproduktdirektiv, som trädde i kraft i maj i år, ska medlemsstaterna själva bestämma om e-cigaretter ska klassas som vanliga tobaksprodukter eller som läkemedel. Frågan för svensk del tas upp i den utredning som nyligen tillsattes för att anpassa lagarna till tobaksproduktdirektivets regler.
2024-09-16
E-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ till rökning. Nu utmanar nya forskningsresultat det argumentet.
2024-08-19
Från 1 juli 2024 är alla e-cigaretter i Australien reglerade som terapeutiska varor. Det betyder att de bara finns på...
2024-08-08
Mer än en miljon e-cigaretter för engångsbruk slängs varje vecka i Storbritannien och värdefulla mineraler hamnar på deponier. Men nu...
2024-06-25
I ett intressant inslag på The Newsmakers Youtubekanal debatteras om e-cigaretter är ett hälsosammare alternativ till rökning. Deltar gör bland...
2024-05-13
E-cigarettanvändning kan öka risken för att utveckla hjärtsvikt med 19 procent, enligt en amerikansk studie.
2024-05-02
Storbritanniens ledare för programmet för tobakskontroll, Martin Dockrell, gav råd till e-cigarettföretaget Juul hur det bäst skulle kunna komma in...
2024-04-14
379 562 start-kit för e-cigaretter ska skickas till rökare i England. Det är en del av regeringens plan för att...
2024-04-08
Regeringen i Skottland vill införa förbud mot engångs vapes. Anledningen är bland annat bränder pågrund av e-cigaretter. Man lutar sig...
2024-04-02
Unga amerikaner som känner till hur tobaksindustrin marknadsför e-cigaretter är mer benägna att vara emot produkterna än de som är...