European Business Summit är ett högprofilerat evenemang som ägde rum i Bryssel 17–18 november. Evenemanget lockar många deltagare bland politiska beslutsfattare och företagsledare på hög nivå, enligt EU Observer.

Evenemanget, med minst sex deltagande EU-kommissionärer och dussintals högt uppsatta EU-tjänstemän, hade Japan Tobacco International, en av de största aktörerna inom tobaksindustrin, som partner. Företaget deltog i en panel på temat ”företagets ansvar att främja förtroende i den offentliga debatten”.

Enligt evenemangets webbplats fick partners ”möjlighet att påverka EU:s beslutsfattandeprocess” genom att föra ut sina åsikter till en publik full av beslutsfattare.

De protesterande organisationerna hävdade att EU-kommissionärernas närvaro  skulle ”skapa ett sken av respektabilitet för ett tobaksföretag med en urusel meritlista”.

De påpekade också att kommissionärers deltagande i ett evenemang med ett tobaksföretag som partner och talare strider mot tobakskonventionen. Enligt artikel 5.3 ska tobaksindustrin inte ges möjlighet att påverka folkhälsopolitiken.

Läs vidare