Tobaksindustrin har satsat mångmiljonbelopp på en aldrig tidigare skådad lobbying för att försöka skjuta upp EU-parlamentets beslut. På så sätt skulle de nya skärpta reglerna ha kunnat skjutas upp flera år på grund av EU-valet nästa år. Denna strategi misslyckades. Däremot var tobaksindustrin mer framgångsrik när det gäller e-cigaretterna. Parlamentets majoritet, med de konservativa och liberalerna i spetsen, röstade emot kommissionens och ministerrådets förslag att e-cigaretter ska klassas som läkemedel. Både detta och att parlamentet vill ge mentholsmaker i tobak en utfasningstid på hela åtta år ses av kritikerna som stora eftergifter för tobakslobbyn.

Bland kritikerna märks De Gröna i parlamentet. De Grönas talesperson i folkhälsofrågor är den svenska EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP). I sina kommentarer kallar han tisdagen för en skamfylld dag för Europaparlamentet:

– Vi är nu i den sorgliga situationen att parlamentet skalar ned skyddet för folkhälsan. De enda verkliga segrarna i dagens omröstning är de stora tobaksbolagen, vars aggressiva och kostsamma lobbykampanjer har betalat sig.

Mer nöjd är EUs hälsokommissionär Tonio Borg, som lade fram det direktivförslag som nu både ministerrådet och parlamentet har uttalat sig om.

– Jag välkomnar den positiva omröstningen i EU-parlamentet. Det här gör att vi kan gå vidare i förhandlingsprocessen. Jag är säker på att det nya tobaksproduktdirektivet fortfarande kommer att hinna antas under det nuvarande EU-parlamentets mandatperiod.

Läs vidare