Studien har sin upprinnelse i de patientfall som börjat dyka upp vid universitetets tandvårdsklinik. Patienter som remitterats från olika tandvårdskliniker har visat upp skador på tandköttet som inte liknar de som brukar uppstå vid användning av traditionellt brunt snus.

Enligt forskarna är förändringarna efter användning av vitt snus svårare att läka. Med brunt snus återhämtar sig tandköttet oftast på några veckor efter ett snusstopp, medan skador orsakade av vitt snus kan vara kvar i flera månader eller upp till ett år.

Vid användning av brunt snus påverkas ofta bara slemhinnan, som får en veckad struktur och en vit förtjockning där snusprillan placeras. Användare av vitt snus upplever istället smärtsamma, rödaktiga förändringar på tandköttet, och i vissa fall även sår på den plats där snuset placeras.

”Vi är mer oroliga för de här förändringarna. De ser mycket annorlunda ut, med rodnad och uttunnad slemhinna. Vävnadsprover har visat på allvarlig inflammation. Vi rekommenderar omedelbart snusstopp om man märker några förändringar eller får besvär,” säger Gita Gale, disputerad specialisttandläkare och en av forskarna bakom studien.

Forskning påbörjas – få svar på lång sikt
Trots oroande tecken är forskningen kring vitt snus ännu begränsad. Den nya studien, som finansieras med oberoende forskningsmedel, ska undersöka hur snuset påverkar slemhinnan och vilka riskfaktorer som spelar in. Forskarna planerar att jämföra resultaten med data om brunt snus och inkludera en kontrollgrupp av icke-snussare med frisk munslemhinna.

Studien kommer att pågå i minst fem år, och forskarna hoppas kunna bidra med mer kunskap om långsiktiga konsekvenser, särskilt med tanke på att användningen av vitt snus är så utbredd bland unga människor. Enligt ännu opublicerade data från Göteborgs universitets senaste nationella SOM-undersökning använder 25 procent av unga mellan 16 och 29 år vitt snus regelbundet, och bland kvinnor i samma åldersgrupp är siffran ännu högre, 27 procent.

”Användningen bland ungdomar är skrämmande stor, och vi vet väldigt lite om de långsiktiga effekterna,” säger Gita Gale.

Lena Sjöberg, ordförande i Tandvård mot Tobak, håller med. Utifrån sin erfarenhet som tandläkare har hon sett hur negativt påverkade människor blir av skador och smärta i munslemhinnan. Det påverkar livskvaliteten enormt mycket.

–De skador som uppstår av vitt snus visar hur viktigt det är att skydda barn mot gifter.

Det behövs kraftiga insatser från beslutsfattare för att begränsa användningen av vitt snus, menar Lena Sjöberg. Och kunskap om hur man förebygger nikotinbruk finns. Men de behöver användas för att ha effekt.

– Vi måste vara klokare än tidigare generationer. Vi vill inte ha ny epidemi av nikotinberoende som skadar användaren.

Fakta om vitt snus

Om det vita snuset

  • Innehåller extraherat nikotin från tobaksblad, cellulosa (binde- och fyllnadsmedel), natriumalginat (konsistensgivare), salt, soda, smakämnen och sötningsmedel.
  • Har ofta högt pH-värde, en effekt av sodan, vilket gör att nikotinet snabbare penetrerar slemhinnorna och tar sig ut i blodet med starkare nikotinkickar som följd.
  • Har funnits på marknaden i tio år. Klassas som tobaksfritt och lyder inte under tobakslagen. För inköp gäller 18-årsgräns och marknadsföringen är reglerad.

Källa: Institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet

 

Läs vidare