Hem / Rökning riskfaktor för att utveckla demens
Foto: Shutterstock
Rökning, högt blodtryck och dålig kost är tre faktorer som ökar risken för demens. Det visar en ny nederländsk studie.
Studien omfattade 4 164 personer med en medelålder på 59 år som tog ett test som kallas ”Lifestyle for Brain Health” (LIBRA).
Rökning, högt blodtryck och dålig kost var tre livsstilsfaktorer som ökade risken för kognitiv försämring, rapporterar den brittiska nyhetssajten Express.
2024-05-07
Irland har nu haft 20 år med rökförbud på restauranger. Den brittiska tidningen The Guardian berättar historien om hur en...
2024-05-02
Lokala myndigheter i Shanghai vill få ner rökningen och allmänhetens exponering för andrahandsrök. Målet till 2030 är att färre än...
Danskar blir allt mer negativa till tobak. Det visar Trygfondens undersökning. År 2016 ville var fjärde dansk att tobaksförsäljning skulle...
2024-04-20
En ny dansk studie publicerad i tidskriften Addiction visar att rökning kan vara kopplad till ökningen av visceralt fett, vilket...
2024-03-12
Att fimpa ger fler levnadsår även om man har rökt i flera decennier, visar en ny internationell studie. – Hälsovinsterna...
2024-03-07
Cigarettrökning är starkt förknippat med att hjärnan krymper, och ju mer och längre en person röker, desto större är skadan,...
2024-02-26
Användning av e-cigaretter och cigaretter, exklusivt eller tillsammans, ökar risken för bronkit, lunginflammation eller kronisk hosta bland ungdomar. Det visar...
2024-01-15
En ny amerikansk studie ger ökad kunskap om hur hälsoriskerna minskar beroende på hur lång tid som gått sedan rökstoppet....
2023-10-31
Nivåerna av grå substans i två delar av hjärnan kan vara kopplade till en önskan att börja röka under tonåren...