Hem / Vanligt att vejpa bland unga
Foto: Istock
Bruket av e-cigaretter har mångdubblats bland skolelever, samtidigt fortsätter användningen av vitt snus att stiga, visar CAN:s skolundersökning 2022.
CAN:s skolundersökning 2022 visar att bruket av e-cigaretter ökat kraftig. Förra året hade 4 – 5 procent använt e-cigaretter senaste 30 dagarna. I årets undersökning har andelen stigit till 20 procent bland niorna och 24 procent bland elever på andra året på gymnasiet. CAN har frågat om eleverna vejpat med eller utan nikotin. 43 procent har svarat med nikotin.
– Det är också värt att nämna att så många som en fjärdedel inte visste om det var med eller utan de använt, säger Martina Zetterqvist, utredare på CAN.
Testar vitt snus först Bruket av vitt snus mättes för första gången 2021. Årets mätning visar att det skett en viss ökning. I årskurs nio har 13 procent av pojkarna (9 % 2021) och 10 procent av flickorna (8 % 2021) använt vitt snus de senaste 30 dagarna.
På gymnasiets årskurs 2 är det 22 procent pojkar och flickor som använt vitt snus de senaste 30 dagarna. Det är en ökning med 4 procentenheter (pojkar 17 % 2021, flickor 19 % 2021).
Många som använder vitt snus har vare sig testat brunt snus eller cigaretter när de börjar med den nya nikotinprodukten. Det är särskilt vanligt för flickor. I årskurs nio gäller det 32 procent av flickorna (24 % av pojkarna). I andra året på gymnasiet gäller det 37 procent av flickorna (23 % av pojkarna).
I nionde klass har 8 procent av flickorna uppgett att de snusar (dagligen, nästan dagligen eller sporadiskt). Det är den högsta nivån någonsin. (14 % av pojkarna snusar). På gymnasiet har andelen flickor som snusar mer än fyrdubblats jämfört med början av 10-talet. Nu är det 22 procent av flickorna som snusar (27 % bland pojkarna). CAN:s slutsats är att den stora ökningen bland flickor beror på det vita snuset.
När det gäller cigaretter är siffrorna ungefär desamma som ifjol. I årets undersökning uppgav 9 procent av niondeklassarna att de rökte. För de flesta är det sporadiskt, cirka 2 procent röker frekvent. I gymnasiet är det 22 procent av flickorna som röker och 18 procent av pojkarna. En klar majoritet av eleverna, 17 procent, gör det sporadiskt.
CAN har också tittat på den totala användningen av tobaksprodukter. 44 procent av niondeklassarna hade rökt, snusat eller använt e-cigaretter någon gång, drygt en fjärdedel den senaste månaden. Bland gymnasieleverna hade 62 procent rökt, snusat eller använt e-cigaretter någon gång, 40 procent den senaste månaden.
I augusti 2022 infördes 18-årsgräns för att köpa nya nikotinprodukter (som till exempel vitt snus). Det blev även ett förbud mot att marknadsföra dessa produkter mot personer under 25 år.
– Undersökningen genomfördes innan denna lagändring trädde i kraft. Det blir intressant att fortsätta att följa utvecklingen för att se om och hur lagändringen påverkar, säger Martina Zetterqvist, utredare CAN.
Läs mer på CAN
2023-11-27
Nya Zeelands tillträdande regering överger de planerade rökförbudet för unga och de andra åtgärderna som ingick i landets plan för...
Världshälsoorganisationen WHO har gett ut två publikationer som ska skydda barns hälsa genom nikotin- och tobaksfri skoltid.
2023-11-22
Den ökande användningen av e-cigaretter bland skolungdomar är en utmaning. –Det är svårt att upptäcka och används också av annars...
2023-11-13
Trots restriktioner för reklam för e-cigaretter utsätts ungdomar för reklam för produkterna, enligt en ny studie.
2023-10-31
Nivåerna av grå substans i två delar av hjärnan kan vara kopplade till en önskan att börja röka under tonåren...
2023-10-24
Snusning ökar risken för missfall. Det visar en studie baserad på över halv miljon kvinnors uppgifter från graviditetsregistret. Studien har...
2023-10-05
Under det senaste decenniet har det skett ett skifte där nya nikotinprodukter utgör en allt större andel av tobaks-och nikotinbruket....
2023-09-12
Psykologer mot Tobak (PmT) har i samarbete med Region Gävleborg tagit fram ett nytt faktablad; Snus och nikotinfri graviditet.
2023-09-06
EU borde sluta subventionera tobaksodling och istället stödja övergången till odling av hållbara och näringsrika grödor som stärker europeisk och...