Som Tobaksfakta tidigare berättat har ett pris instiftats till Margaretha Haglunds minne. Den 29 mars 2023 delades priset ut för första gången, på Svenska Läkaresällskapet  i Stockholm. Prisvinnarna hade fått veta några dagar i förväg att de var utvalda. Men glädjen och stoltheten fanns fortfarande kvar när de gick fram för att ta emot priset av Margaretha Haglunds familj, det två sönerna och Margaretha Haglunds make.

– Det känns så stort att vi får det här med tanke på allt vad Margaretha har åstadkommit, sa Matilda Frans efteråt när hon tagit emot plaketten och blommorna.

Margaretha Haglunds påverkansarbete har varit både djupt och brett. Det var det många som kunde vittna om under denna eftermiddag. Först ut var dagens konferencier Annika Duckmark. Hon berättade känslosamt om när hon var en mycket blyg kandidat till tävlingen Fröken Sverige 1996. Margaretha Haglund såg ändå hennes potential och också hur den populära tävlingen kunde användas för tobakspreventivt syfte. Annika Duckmark, som vann Fröken Sverige-tävlingen, blev talesperson för ett tobaksfritt liv, uppbackad av Margaretha Haglund och dåvarande Folkhälsoinstitutet, där Margaretha Haglund arbetade.

Hans Gilljam, professor i folkhälsovetenskap, berättade att han också var tvungen att kliva ur sin bekvämlighetszon på grund av Margaretha Haglund. Hon pushade på för att han och andra läkare skulle ut och demonstrera för en hårdare tobakslag.

– Tänk vi är ju från Jämtland båda två, men ändå så olika, berättade den lågmälde Hans Gilljam.

Han är ordförande i Läkare mot tobak, en organisation som Margaretha Haglund inspirerade till bildandet av.

Margaretha Haglund har också inspirerat och pushat internationellt. Via länk berättade professor Elif Dagli, Turkiet, om det. Margaretha Haglund lade bland annat grunden till INWAT- International Women Against Tobacco och var med i arbetet med  WHO:s tobakskonvention.

Margaretha Haglunds familj förväntar sig inte att de som får utmärkelsen ska ha hunnit prestera allt hon åstadkommit. Men om de arbetar i hennes anda ur något perspektiv så räcker det långt.

Carina Hesse Bolin och Matilda Frans prisas för att de har bidragit till inspiration och utveckling både i det regionala och det nationella arbetet inom ramen för Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025. Juryns motivering till att ge dem priset var följande:

”Pristagarna har med stort engagemang lyft fram barn och ungas perspektiv i det hälsofrämjande tobaksförebyggande arbetet. De har genom sitt arbete bidragit till barns hälsa genom ledorden prat, skratt, lek och allvar och även betonat vuxnas ansvar vid sidan av barns engagemang. Pristagarna har bidragit till inspiration och utveckling både i det regionala och det nationella arbetet inom ramen för Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025.”

Se film om att vara eldsjäl – som Maggan var 
Se film om varför priset instiftades
Se film med pristagarna

 

Läs intervju med pristagarna

The Margaretha Haglund Award

Den 3 september 2022 gick Margaretha Haglund, Tobaksfaktas förkämpe, bort. I mer än 40 år har hon arbetat för att minska tobakens skadeverkningar. Orädd för utmaningar och stridbar i debatten både nationellt och internationellt var hon en aktad och efterfrågad expert i tobaksfrågor. The Margaretha Haglund Award har instiftats av Margarethas familj för att fortsätta hennes outtröttliga arbete mot tobaksindustrin. Varje år belönas en orädd eldsjäl som bidrar till det tobakspreventiva arbetet. Prissumman är 10 000 kronor. Priset delades ut för allra första gången den 29 mars 2023 i Stockholm.

Läs mer om Margaretha Haglund Award här

Läs vidare