Det blev klart sedan guvernören David Ige den 19 juni undertecknat den skärpta tobakslag som delstatens kongress antog för några veckor sedan.

Åldersgränsen gäller även e-cigaretter.

Butiker som efter 1 januari säljer tobak till personer under 21 år får betala böter på 500 dollar för ett första brott. Därefter ökar bötesbeloppen upp till 2 000 dollar.

Ungdomar under 21 år som röker eller innehar tobak riskerar enligt den nya lagen att få betala böter, tio dollar för ett första brott, därefter 50 dollar eller någon form av samhällstjänst.

I den nya lagstiftningen ingår även rökförbud i parker och på badstränder.

Hawaii är den första amerikanska delstat som höjt åldersgränsen till 21 år. Kaliforniens senat har beslutat införa samma åldersgräns, men där är inte beslutsprocessen klar.

Fyra delstater har en åldersgräns vid 19 år. Det är Alabama, Alaska, New Jersey och Utah. I övrigt är åldersgränsen 18 år.

Guvernör Ige säger på sin hemsida att höjningen av åldersgränsen är en viktig del av det tobaksförebyggande arbetet som inger förhoppningar om att Hawaiis ungdomar ska växa upp rökfria.

Enligt hälsovårdsmyndigheterna börjar 5 600 barn i Hawaii röka varje år.

86 procent av dagens rökare började röka före 21 års ålder. Av dessa började 34 procent mellan 18 och 20 år. Att höja åldern för det första experimenterandet med tobak kommer att påtagligt minska rökdebuterna bland tonåringar och unga vuxna, säger guvernören.

Guvernörens hemsida

Färre rökare med höjd åldersgräns

Läs vidare