Stanton Glantz, professor emeritus och tidigare chef för Center for Tobacco Control Research and Education vid University of California, San Francisco School of Medicine, återger ärendet på sin blogg.

Enligt honom verkar detta vara ett sätt att marknadsföra företagets nya flaggskepp Iqos, en upphettad tobaksprodukt som ska ersätta rökcigaretterna, åtminstone i vår del av världen.

Philip Morris har rätt i att nikotin inte verkar orsaka cancer, skriver Stanton Glantz. Vad de däremot glömmer att berätta är att nikotin kan förvärra cancer, till exempel genom att nikotinet underlättar för cancern att sprida sig och genom att den gör cellgiftsbehandling mindre effektiv.

Med andra ord – medan nikotin inte orsakar cancer gör den cancern värre och svårare att behandla, skriver han på bloggen.

Han tillägger att nikotin också har negativ effekt på blodkärl och orsakar fosterskador.

Den viktigaste ”positiva” användningen av nikotin är att behandla nikotinberoende genom godkända läkemedel – och ingen tobaksprodukt, varken e-cigaretter eller Iqos har godkänts av FDA som tobaksavvänjningsmedel, enligt Stanton Glantz.

Läs om, och se film, hur Philip Morris framställer nikotin på sin webbsida.

Läs vidare