– Delstatens parker och naturreservat erbjuder en storslagen naturskönhet som invånarna ska kunna njuta av utan att utsättas för cigarettrök, säger delstatens guvernör Andrew Cuomo i ett pressmeddelande från guvernörskansliet i huvudstaden Albany.

– Dagens tillkännagivande om utökat rökförbud är ett betydande framsteg som ger New Yorks familjer möjlighet att njuta av ett friluftsliv i en hälsosam miljö. Jag vill uppmuntra alla New Yorkers att den här sommaren ta vara på några av de många möjligheter som naturen i vår delstat erbjuder.

De nya bestämmelserna innebär också rökförbud på närmare än 15 meters avstånd från entréer till byggnader öppna för allmänheten.

Rökförbudet i delstatens parker har kommit till också för att överensstämma med rökförbudet i staden New Yorks alla parker.

– New York-bor besöker parker, lekplatser, badstränder och andra rekreationsställen ute på landet för att andra frisk luft och må bra, säger delstatens hälsointendent Nirav Shah. Att eliminera rökningen på sådana platser, där i synnerhet familjer samlas, är också en viktig del i ansträngningarna att minska de vuxnas roll som rökande förebilder för barnen.

Rökning på förbjuden plats kan ge böter på 250 dollar.

New York är den tredje största delstaten i USA. Det finns 179 statliga parker och 35 historiska minnesmärken utspridda i staten. Årligen besöks dessa parker och historiska platser av omkring 60 miljoner människor.

Källa: Office of the Governor, Albany, New York

Läs vidare