Tobaksfakta har tidigare berättat om den statliga utredningen En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas som bland annat föreslår rök- tobaks- och nikotinfri skoltid. Nu har remissrundan avslutats och många instanser har engagerat sig i just denna del av utredningen.

I dagsläget är rökning förbjudet på skolområdet. Det innefattar traditionella cigaretter men också e-cigaretter (med och utan nikotin), örtprodukter och andra produkter som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak (till exempel vattenpipa utan tobak). Nu föreslås att rökförbudet utökas till att gälla all den tid som undervisning pågår i skolan, även skolutflykter och skolresor. Förbudet föreslås också utökas till att gälla det närliggande område som skolpersonal kan ha uppsikt över. Förbudet föreslås även gälla nikotinprodukter, som vitt snus.

Många positiva

Många välkomnar förslaget, exempelvis A Non Smoking Generation, som länge har drivit denna fråga. De skriver i sitt remissvar:

Att eliminera risken för påverkan på ungdomar att prova och använda tobaks- och nikotinprodukter under den tid de är i skolan är ett sätt att skydda barn och unga från nikotinberoende. Som utredningen påpekar ligger Sverige efter vad det gäller att hålla våra skolor fria från tobaks- och nikotinprodukter. Som exempel har våra grannländer infört detta sedan länge.

STAD (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem), ett nationellt kompetenscentrum som bland annat arbetar för att minska tobaksrelaterade skador genom prevention, är också positiva:

STAD har tidigare genomfört en studie kring tobaksfri skoltid och ett resultat som framkom var att personal har svårt att påverka elever som röker i direkt anslutning till skolgården. Vi ser att de nya förslagen underlättar för personalen att efterleva lag om rök-, tobaks- och nikotinfri skoltid.

Bland de positiva instanserna finns också CAN, Tobaksfakta, VISIR, Hjärt-Lungfonden, Cancerfonden, Skolverket, Svenska Barnläkarföreningen, MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Specialpedagogiska skolmyndigheten och många länsstyrelser.

SKR oroliga för lärarna

SKR, Sveriges Kommuner och regioner, är däremot negativa. SKR:s Tobias Smedberg säger i ett uttalande på SKR:s hemsida att organisationen är oroad över att så många unga vejpar och brukar vitt snus, men detta förslag löser inte problemet, istället behövs mer riktat påverkansarbete, exempelvis genom elevhälsan.

– Vi ser en risk att detta förslag mest kommer innebära en ökad arbetsbörda för lärarna och ta tid från deras kärnuppdrag – undervisningen, säger Tobias Smedberg.

Almega utbildning (tidigare Friskolornas riksförbund) är också negativa. De skriver att den föreslagna utvidgningen skulle göra det omöjligt att kontrollera efterlevnaden.

SBU, Statens Beredning för medicinsk och social utvärdering är positiva till utvidgningen, men även de är oroliga för efterlevnaden. SBU hänvisar till en rapport som kom 2015 som visade hur man kunde minska alkoholkonsumtion hos unga när flera aktörer i lokalsamhället agerade gemensamt. SBU menar att det är troligt att det sedan rapporten skrevs har tillkommit kunskap om hur man kan jobba lokalt med olika aktörer för att minska tillgången och användningen av nikotin (och även alkohol och lustgas).

Lärare bör inte snusa

I utredningen har man resonerat kring skolpersonalens ansvar och skriver att kraven inte kan vara alltför höga. Skolans personal kan inte i varje situation bevaka eleverna. Däremot bör man agera när man upptäcker att elever bryter mot förbudet. Regler om nikotinfri skoltid ger, enligt utredaren, också skolpersonal en möjlighet att säga till eleverna som röker, snusar eller vejpar i skolans närområde, något man inte har idag,

Förslaget om nikotinfri skoltid gäller bara elever, inte skolpersonal. Det har flera remissinstanser reagerat på. De menar att förbudet också bör gälla skolpersonal. Utredaren skriver att man bara hade i uppgift att utreda förbud för elever men förutsätter att skolans personal inte kommer att röka, vejpa eller snusa inför eleverna. Utredaren skriver:

Påverkansfaktorn är naturligtvis betydande även i dessa fall. Sannolikt kommer därför det föreslagna förbudet för eleverna även att ha en avhållande effekt för skolpersonalens användning av exempelvis snus.

Fotnot:
Enligt den nuvarande förbudet mot rökning kan skolan tillåta rökning i delar av skollokaler som enbart är upplåtna för personal, exempelvis lärarrum. Det finns dock ingen skyldighet att avsätta delar av en lokal för rökning för personalens skull.

Läs Tobaksfaktas remissvar

Läs vidare