Hem / Folkhälsoenkäten: Användning av nikotin fortsätter öka bland unga
Foto: Istock
Det dagliga rökandet har gått ner något. Samtidigt har snusandet och vejpandet ökat. Bland unga är ökningen stor. Det visar ny statistik från Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät.
I Sverige har den dagliga rökningen minskat stadigt under en lång tid. I årets folkhälsoenkät är det 5,4 procent som är röker. Det är en minskning med 0,4 procentenheter jämfört med 2022.
Skillnaden i rökning mellan olika socioekonomiska grupper består. Av de som inte läste vidare efter grundskolan är det nästan 11 procent som röker dagligen. Av de som har eftergymnasial utbildning är det drygt 3 procent.
– Statistiken visar tydligt hur viktigt det är att stärka det förebyggande arbetet, för att öka jämlikheten i hälsa och minska de skadliga effekterna av att använda tobaks- och nikotinprodukter, säger Joakim Strandberg, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Daglig rökning är vanligast bland de äldsta (7,1 procent 65-84:åringar) och minst vanligt bland de yngsta (2,3 procent 16-29:åringar).
Det motsatta gäller för de nya nikotinprodukterna. Bland 16-29 åringar är det 15 procent av kvinnorna och 10 procent av männen som använder vitt snus dagligen. I den äldsta gruppen är det runt en procent.
E-cigaretter används av drygt 10 procent i den yngsta kategorin, (dagligen eller ibland) medans det är under 1 procent i den äldsta gruppen.
Det som särskilt oroar Folkhälsomyndigheten är att användning av de nya nikotinprodukterna ökar, särskilt bland de unga. För två år sedan var det 10 procent av de unga kvinnorna som använde nikotinsnus dagligen, nu är det 15 procent.
Användningen av e-cigaretter har också stigit stort. Bland unga kvinnor 16–29 år var det 2 procent som vejpade år 2020, nu är det 13 procent. Bland män i samma ålder har andelen ökat från 2 till 7 procent.
– Det här är en bekymmersam utveckling som behöver brytas. Barn och unga är särskilt känsliga för att utveckla beroende, och vi vet att unga personer som använder e-cigaretter eller snus också röker i större utsträckning, säger Joakim Strandberg.
Andeln unga som röker ibland har ökat något. Det är nu 9,8 procent som gör det. Vid förra mätningen var det 8,1 procent. I befolkningen som helhet är det 5,5 procent som röker ibland. Det är en ökning med 1 procentenhet (4,5 procent 2022).
Källa: Drygt fem procent av befolkningen röker cigaretter dagligen — Folkhälsomyndigheten
2024-12-05
En ungdomsgrupp i brittiska North Yorkshire är bekymrade över den ökande e-cigarettanvändningen bland eleverna. De har startat en kampanj för...
2024-12-02
Årets nationella skolundersökning från CAN 2024 (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) visar att snusandet fortsätter att öka. För tjejer i...
2024-11-28
Många produkter som liknar e-cigaretter och snus, men utan tobak/nikotin, marknadsförs på ett sätt som inte tar tillräcklig hänsyn till...
2024-11-25
Det dagliga rökandet har gått ner något. Samtidigt har snusandet och vejpandet ökat. Bland unga är ökningen stor. Det visar...
2024-11-13
Philip Morris International (PMI) och British American Tobacco (BAT) har länge sponsrat Formel 1 och därigenom nått ut med sin...
2024-11-12
Allt färre amerikanska ungdomar använder e-cigaretter visar en ny undersökning. Men ungdomars nikotinberoende är fortfarande problematiskt.
2024-10-28
Barn våldtas i utbyte mot snus och vapes och det blir allt vanligare, visar Sverige Radio Blekinges kartläggning. Sedan 2010...
2024-10-15
En av de stora försäljarna av brunt snus online har fått sitt tillstånd återkallat. Företaget anses marknadsföra snuset på ett...
2024-10-02
Användningen av det vita snuset har ökat kraftigt bland unga de senaste åren. Nu skriver Aftonbladet att det är många...