Tidigare i år berättade vi om hur British American Tobacco mutade, hotade, övervakade konkurrenter och undergrävde stater för att behålla sin ledande marknadsposition i Afrika och stoppa lagar mot tobakskontroll.

Avslöjandet, som byggde på läckta interna dokument och var ett samarbete mellan Tobacco Research Group vid University of Bath, BBC och Bureau of Investigative Journalism, visade hur BAT agerade för att kontrollera sina konkurrenter och hindra tobakskontrollåtgärder.

Nu har de tre visselblåsarna, som i två separata fall läckte dokumenten, fått 2021 Blueprint UK Whistleblowing Prize. Paul Hopkins från Kenya, och Pieter Snyders och Francois van der Westhuizen från Sydafrika, gav de bevis som krävdes för avslöjandet om att BAT spionerade på och utförde sabotage mot sina rivaler på den afrikanska kontinenten. Dessa aktiviteter godkändes av BAT och genomfördes ofta direkt från deras huvudkontor i London.

En av pristagarna, Paul Hopkins, lämnade dokument som bevis på att mutor betalades ut mellan 2008 och 2013 i syfte att begränsa folkhälsoåtgärder och samla in underrättelser om lokala rivaler. Enligt brittisk lag kan brittiska företag åtalas för mutor utförda av deras anställda eller agenter var som helst i världen om de inte vidtar åtgärder för att förhindra det.

Avslöjandet visar ett mönster som var utbrett över hela kontinenten. Forskarna vid University of Bath säger att de tror att Hopkins var ”den mest betydande visselblåsaren från tobaksindustrin på decennier”.

Hopkins avslöjanden ledde till att brittiska Serious Fraud Office gjorde en brottsutredning. Den tog fem år och avslutades dock i januari utan att några åtal väcktes – ”tillräckliga bevis för att väcka åtal saknades”, enligt SFO.

Ytterligare anklagelser har i år dykt upp om BAT:s aktiviteter i Sydafrika och Zimbabwe. Dessa involverar ett informantnätverk och mutor till höga tjänstemän och toppolitiker. Visselblåsarna Francois van der Westhuizen och Pieter Snyders, som nu har prisats för sitt mod, var tidigare anställda på det privata säkerhetsföretaget Forensic Security Services, som på uppdrag av BAT drev företagets kampanj i Sydafrika.

Läs vidare