I en lång artikel på Tobacco Tactics webbplats berättas den smutsiga historien hur British American Tobacco (BAT) fick och kunde behålla sin marknadsposition i stora delar av den afrikanska kontinenten.

Tobacco Tactics är en databas med information om tobaksindustrin, dess metoder och företrädare bland annat, och drivs av Tobacco Research Group vid University of Bath.

Artikeln har ett särskilt fokus på BAT:s agerande i Sydafrika där företaget bland annat infiltrerade polisväsendet. BAT:s samarbetspartner hade till exempel tillgång till Johannesburg Metropolitan Police Department:s kontrollrum och kunde följa 240 övervakningskameror, inklusive en placerad utanför konkurrenten Carnilinx kontor.

BAT var också en del av Sydafrikas Tobacco Task Team för bekämpa den olagliga handeln med tobaksprodukter. Relationen med polisen innebar att BAT kunde manipulera gruppen.

”Det enda Tobacco Task Team inte undersökte var den olagliga handeln med cigaretter. Den undersökte istället de utredare som en gång undersökte den handeln”, sa en regeringskommission senare om arbetsgruppen.

Mer om BAT:s agerande finns i två rapporter från nätverket STOP, Buying Influence and Advantage in Africa, och British American Tobacco in South Africa.

Avslöjandet är ett samarbete mellan University of Bath, The Bureau of Investigative Journalism och BBC.

På The Bureau of Investigative Journalisms webbplats finns en artikel om hur BAT spionerade på sina konkurrenter i Sydafrika: Smoke Screen: BAT, bribes and spies in the tobacco industry.

Enligt BBC visar de läckta dokumenten att BAT 2013 förhandlade om att betala mellan 300000 och 500000 US dollar i mutor till Robert Mugabes Zanuparti.

 

Läs vidare