BMJ-redaktörerna förklarar sitt beslut i en starkt formulerad ledare i BMJ Open. De skriver bland annat att cigarettillverkare medvetet har använt forskning för att skapa okunskap och för att kunna fortsätta sälja sina dödliga produkter. Redaktörerna anser att det finns växande bevis för att tobaksindustrin påverkar resultaten av den forskning som industrin betalar.

Beslutet är ett bakslag för tobaksindustrin eftersom publicering i BMJ och dess systertidningar har hög status i vetenskapssamhället vilket innebär ett erkännande för den forskning som publiceras där.

Tidigare har BMJ haft en annan inställning till tobaksbolag som forskningsfinansiärer och även fått kritik för detta. Tidskriftens nuvarande chefredaktör Fiona Godle och hennes kollegor på Heart, Thorax och BMJ Open skriver att det är dags att sluta stödja påståendet att forskning finansierad av tobaksindustrin är som vilken annan forskning som helst.

”Att vägra publicera forskning finansierad av tobaksindustrin understryker vår beslutsamhet att inte låta våra tidskrifter främja en industri som fortsätter att sprida den mest dödliga sjukdomsepidemin i vår tid.”

Läs redaktörernas ledare här.

Läs vidare