Swedish Match lanserade den tobakslösa nikotinprodukten Zyn i USA 2014 och enligt bolagets pressmeddelande har den blivit populär där. Bolaget kallar den ”en innovation som kommit för att stanna” och skriver i ett pressmeddelande att den är till för ”konsumenter som vill använda en nikotinprodukt i njutningssyfte men som inte uppskattar smaken av tobak”. Produkten består av smaksatta små påsar som avger nikotin och som säljs i runda dosor som ser ut som snusdosor.

I december 2016 började Zyn att säljas i Sverige i ett begränsat antal försäljningskanaler. Det gick tydligen bra för nu har bolaget beslutat satsa brett på att marknadsföra produkten i vårt land. Produktutvecklarna har tagit fram ytterligare varianter – smaken spearmint läggs till de befintliga alternativen citrus och mint och en mer avlång påse som kallas ”slim” introduceras – och i maj kommer en storlansering som inkluderar merparten av de stora matvarukedjorna, bensinkedjorna samt enskilda tobakshandlare.

– Swedish Match har sedan många år arbetat hårt med att ta fram nya produkter för att locka fler och fler till sina hälsovådliga produkter, kommenterar Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert, Tobaksfakta – oberoende tankesmedja.

– Smak och storlek är grundläggande komponenter i denna satsning. Ju fler produkter, ju fler smaker och ju lättare att använda produkterna desto fler barn riskerar också att lockas att testa snus och nikotin som är en mycket beroendeframkallande drog.

Än så länge säljs Zyn trots att ingen säkert vet vilka lagar som gäller denna produkt. Omfattas den till exempel av 18-årsgränsen? På en mejlfråga svarar Swedish Matchs Press Officer Carl Danielsson: ”ZYN säljs, precis som hela vårt snussortiment, med 18-årsgräns.”

Men myndigheterna ger inte ett lika självklart svar. 18-årsgränsen gäller tobaksprodukter och Zyn innehåller ju inte tobak. Folkhälsomyndigheten har det övergripande ansvaret för tillsynen av 18-årsgränsen. Folkhälsomyndigheten svarade i fjol, på en fråga från Tobaksfakta, att Zyn inte uppfyller definitionen av snus eller tobaksinnehållande produkt.

Den myndighet som nu utreder hur Zyn och eventuella liknande produkter ska klassas är Livsmedelsverket. Verket fick i höstas en fråga om klassificeringen av Zyn från Göteborgs miljöförvaltning, som arbetar med tobakstillsyn.

– Det handlar om en produkt utan tobak med tillsatt nikotin. Vi utreder om den ska räknas som livsmedel, eller som snus eller något annat, säger Christer Johansson, Livsmedelsverket.

– Efter att vi kommit fram till hur vi ser på produkten kan det bli aktuellt att samråda även med Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket om dess reglering.

Innan den nya e-cigarettlagen kom till, såldes elektroniska cigaretter på liknande sätt oreglerat flera år i Sverige i väntan på att myndigheter och beslutsfattare skulle bestämma sig för hur de skulle klassificeras och regleras.

Läs vidare