Hem / Tema: De nordiska grannländernas policys påverkar
En policy är inte bara vackra ord, den sätter agendan anser Mervi Hara. Foto: Kuvamuisto Oy
Den svenska regeringen vill ändra tobakspolicy och byta ut målet ”minskat tobaksbruk” mot ”minskade medicinska och sociala skador av tobak och nikotin”. Spelar det någon roll? Ja det är ett oroväckande förslag både ur ett svenskt och ett nordiskt perspektiv, enligt Mervi Hara, som arbetar med tobaksprevention i Finland.
Sverige har beslutat att ändra tobakspolicy och byta ut målet ”minskat tobaksbruk” mot ”minskade medicinska och sociala skador av tobak och nikotin”. I ljuset av det undersöker Tobaksfakta hur det ser ut i övriga nordiska länder. Finland är först ut.
Spelar det svenska beslutet någon roll? Ja det är ett oroväckande beslut både ur ett svenskt och ett nordiskt perspektiv, enligt Mervi Hara, som arbetar med tobaksprevention i Finland.
Mervi Hara är verksamhetsledare på organisationen ASH (Action on smoking and health) i Finland. Hon var med i den grupp som arbetade fram underlaget för den finska tobakspolicyn.
En policy är en formell uppsättning riktlinjer, principer eller regler som styr beslut och handlingar inom en till exempel ett land. Syftet med en policy är att skapa en tydlig vägledning för hur man bör agera i specifika situationer och säkerställa att beslut och handlingar överensstämmer med de värderingar, mål eller lagar som samhället har fastställt.
En policy är inte bara vackra ord, den sätter agendan anser Mervi Hara. Hon säger till Tobaksfakta att det är viktigt att arbeta mot ett endgame, ett slut för tobaks- och nikotinprodukter.
– Vårt mål med “endgame” är att arbeta mot ett samhälle fritt från tobak och andra nikotinprodukter. Det innebär att fokus är att hjälpa människor att sluta, hindra unga människor från att börja och försäkra oss om att vanliga cigaretter inte byts ut mot andra skadliga nikotinprodukter. Detta betyder inte förbud; produkterna kan finnas men inte så tillgängliga och till ett högt pris. Att sätta upp ett endgame politiskt är ett starkt åtagande och ställer krav på att skapa en tobaks- och nikotinfri miljö, säger Mervi Hara.
Hur tycker du att de som arbetar med tobacco endgame ska reagera om det blir förändring av policy?
– Vi som arbetar med prevention, i olika länder, ska fortsätta att jobba tillsammans. Vi ska ge stöd till de som vill sluta med tobak- och nikotin och verka för att hindra unga från att börja. Vi ska dela med oss av de positiva följderna av ett sådant arbetssätt. Minskat bruk, är både bra för folkhälsan och ekonomin.
Det är också viktigt att vi betonar för politiker att man kan minska rökning utan att ersätta det med andra nikotinprodukter. På 50-talet var 76 procent av Finlands befolkning dagligrökare, 2022 var andelen nere på 10 procent.
Spelar det någon roll vilken policy som grannländerna har?
– Ja, självklart spelar det roll. Det är mycket lättare att nå målen om grannländerna delar dem. I de nordiska länderna har vi kulturer som är lika varandra och även en lång tradition av samarbete. Men om Sverige inte vill dela samma mål, så kan inte det hindra Finland från att skydda sina invånare från tobaksbolagens rovdjursliknande attackförsök.
2024-12-09
I Danmark har en bred majoritet i Folketinget enats om en politik som syftar till att få unga att vända...
2024-12-06
På Island finns inte någon tobakspolicy. Detta ökar risken för att bli måltavla för tobaksindustrin, menar Jóhanna S. Kristjánsdóttir som...
2024-12-03
I Norge finns en vision om ett tobaksfritt samhälle på sikt och i den senaste nationella tobaksstrategin är målet att...
2024-11-27
Målet i den finska tobakslagen är att användningen av tobaks- och nikotinprodukter ska upphöra. I praktiken betyder det att mindre...
2024-11-26
Den svenska regeringen vill ändra tobakspolicy och byta ut målet ”minskat tobaksbruk” mot ”minskade medicinska och sociala skador av tobak...