Omkring 5,6 miljoner av dagens amerikanska barn och ungdomar kommer så småningom att dö i förtid på grund av rökning om inte rökningen i USA minskar. Det skriver den högst ansvariga myndigheten för USAs hälso- och sjukvård, the Surgeon General, i den nya rapporten The Health Consequences of Smoking – 50 Years of Progress.

I den nya rapporten konstateras att cigarettrökning dödar nästan en halv miljon människor i USA om året samtidigt som 16 miljoner människor lever med rökorsakade sjukdomar som kan vara mycket handikappande. Rökningen kostar landet ofattbara 289 miljarder dollar om året.

För tjugo år sedan drabbades fortfarande män betydligt hårdare än kvinnor av rökorsakade sjukdomar, men i dag har ändrade rökvanor gjort att kvinnors dödlighet i dessa sjukdomar är lika hög som männens.

Rapporten visar också att trots att röksiffrorna i USA går ned, börjar fortfarande unga att röka i en oroande utsträckning. För varje vuxen rökare som dör i förtid av sin rökning finns två unga som börjar röka. Detta beror, konstaterar rapporten, på tobaksindustrins aggressiva marknadsföring för att hålla liv i tobaksepidemin.

I rapportens inledning skriver Kathleen Sebelius vid hälsodepartementet att hon är stolt över de tobaksförebyggande satsningar som nu görs i USA, men att de måste mångdubblas för att landet ska kunna nå målet att låta en tobaksfri generation växa upp.

På den här länken hittar du rapporten och relaterad information.

Läs vidare