Tobaksbarn handlar om barnarbete på tobaksplantager och hur de svenska eleverna själva kan påverka. Projektet Tobaksbarn, som finansieras av Sida, har gjort tobak till en fråga om mänskliga rättigheter. Film, värderingsövningar och teater har vävts in i föreläsningar för att belysa tobaksodlarens utsatta livssituation. Målet är att få unga att ställa sig på tobaksbarnens sida och genom det ge unga ytterligare ett starkt argument att avstå tobak. Också skolpersonal har uppskattat angreppssättet.

– Det är fantastiskt roligt att denna insats uppmärksammas eftersom det gäller en så viktig fråga för både barn på tobaksfälten och svenska skolungdomar. Våra unga föreläsare är mycket kunniga och engagerade, säger Ann-Therése Enarsson, A Non Smoking Generations styrelseordförande.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, är en ideell förening som har till uppgift att följa konsumtionsutvecklingen och sprida information om alkohol och andra droger. CAN har även delat ut pris till Årets förebyggande kommun och Årets förebyggare.

Läs vidare