Borg, från Malta, har tidigare fått skarp kritik från flera ledamöter och organisationer för sina uttalanden om bland annat aborter och homosexualitet. Den socialistiska partigruppen i parlamentet röstade nej till Borg. Han har dock fortsatt stöd från de konservativa och är tänkt att ersätta den korruptionsanklagade hälsokommissionären och landsmannen John Dalli.

– Jag tycker inte om hans värderingar vad gäller aborter och homosexuella, men jag röstade för honom ändå. Man måste respektera åsikter. Kom ihåg att lika kontroversiell som han är i Sverige är vår kommissionär, Cecilia Malmström, i Malta, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) till nyhetsbyrån TT.

Den tilltänkte hälsokommissionären sade i en utfrågning nyligen att hans åsikter inte påverkar hans arbete i EU och att dessa frågor avgörs av medlemsländerna. Han lovade också att prioritera att få fram ett förslag till reviderat tobaksdirektiv med syfte att minska tobaksbruket inom EU. Arbetet med ett nytt direktiv fick ett olyckligt avbrott när John Dalli tvingades avgå.

Läs vidare